Värdepappersfåtöljen?
Förvisso nämner jag nu inte ränta på räntaeffekten som i det långa loppet och efter många års sparande kommer göra en märkbarskillnad. Kontosparande är ju dessutom nästintill riskfritt. Och har man gett sig katten på att bli miljonär med den här metoden så behöver man sätta undan cirka 8000 kronori månaden under åtta år och visst, har du skaffat dig en miljon. Men hur som helst, det tar tid och det är ett enträget tråkigt sparande.
Vad jag försöker komma fram till är hur som helst att sparande är en filosofisk fråga, enligt mitt sätt att se det blir därför kontosparande en slags rastplats för mina pengar. Investeringar däremot det gör man i fonder, aktier och andra värdepapper. Här tar man förvisso en betydligt högre risk men till en betydligt högre och snabbare avkastning om man investerar sina pengar rätt. Så hur som helst, tillbaka till rastplatsen. Att ha pengar på lönekontot är inte lönsamt alls, brukar ge noll i ränta från banken, Därför blir det första man ska göra att öppna ett antal konton, öronmärka pengar och vad man ska ha dom till. Huskontot, bilkontot, resekontot, investeringskontot, buffertkontot medmera.
Genom den här strukturen öronmärker man pengar och man får en tydlighet i vad pengarna är tänkta att användas till. Min högst personliga uppfattning är den att alla människor ska ha ett buffertkonto för sin privatekonomi, oförutsedda utgifter ska inte drabba andra konton eller redan gjorda investeringar för då begränsar man sina möjligheter att förverkliga sig själv. Går frysen sönder, ska man inte behöva nalla från resekontot och göra barnen besvikna när fjällen resan måste ställas in och så vidare. Struktur är jätteviktigt för att se vilka nöjen man har råd med, hur dyr bil man kan köra, hur mycket pengar man kan avsätta för investeringar och så vidare. Hur stora dessa konton bör vara i kronor är upp till var och en och det resonemnget lämna jag utanför diskussionen, fundera själva och kom fram till vad som känns bra för just dig eller er.
Vissa av er kanske inte sväljer det här resonemanget rakt av utan kanske känner att ni kommer ha massa tusenlappar på olika konton där de knappt växer och ni har också rätt. Investera pengarna direkt då, men var också medvetna om att eran trygghet i investeringarna blir mycket lägre då ni kan tvingas tvångssälja aktier för att täcka utgifter innan ni skördar den tidigare sådda investeringen. Jag föredrar att ha mina investerade pengar just investerade tills den dagen jag väljer som skördedatum. Man behöver heller inte känna någon stress då börsen och aktiekurserna faller för man har redan täckning för sin privatekonomi ändå. Det vore ju trist att inte kunna renovera köket för att Volvo gjorde en dålig rapport och det var där man hade satt alla kökspengarna i hopp om lite extra avkastnign till nya mixern.
Att bygga sin värdepappersdepå är en utmaning i sig. Men för att börja någonstans så ska man ha en tydlig investeringsstrategi. Exempelvis, man väljer vilka belopp man ska handla för man gör pengarna till enheter. Exempelvis, så ska man hitta ett belopp som är lagom högt. Såpass högt att man är mån om pengarna, att man läser in sig på företaget, vilken verksamhet sysslar företaget med, tror jag på verksamheten, tjänar dom pengar, och så vidare. Man är ju i slutändan ändå själv ansvarig för sin investering. Man ska också inte känna att hela ens ekonomi rasar samman om man förlorar pengarna. Ett talesätt är att det är alltid risken man tar man får betalt för. Samtidigt får beloppen inte heller vara för små för då tappar man snart strukturen i sin depå så ponera att mellan fem och tiotusenkronor är lämpliga belopp att handla värdepapper för.
Hur långsiktig bör man vara? Frågar du mig så handlar man aktier för livet allt annat man vill plocka ut innan ska man sätta något annat. Med detta menar jag egentligen att jag har ett tråkigt synsätt jus på aktier. En aktie är inte bara något man handlar med utan en andel i ett företag. Tror man inte på företaget under de kommande 50 åren behöver man inte sätta sina pengar i det heller. Aktier har ju nämligen den funktionen att man tjänar pengar på två sätt. Det ena är att kursen på själva andelen ökar i värde och det andra är att man får ta del av vinsten företaget gör genom utdelning till aktieägarna. Alltså köper du aktier får du ränta på ränta effekt gånger två, dels genom kursen och sen genom utdelningen. Men googla gärna aktiestinsen Lennart Israelsson så kommer ni få ett perspektiv på vad jag menar. Han har sannerligen genom envetet aktiesparande och tålamod lyckats få sin aktieportfölj att bli en maskin som år efter år bara trycker in pengar i hans ekonomi och nu blivit en go fåtölj att bara ta det lugnt i, där man bara kan sitta ner och räkna nya friska pengar varje år.
Jag tror vi nöjer oss där för idag så fortsätter vi vägen mot ekonomisk frihet vid ett lite senare tillfälle!
//Kristian
Hej
Jag tror att du har en poäng i att fōr de flesta är det bäst att inte läsa tidningen varje dag om man sätter sina surt förvärvade kulor i aktier utan man måste se det långsiktigt.
Det andra alternativet ar att köpa och sälja mer eller mindre dagligen men då blir det snarare ett jobb än ett sparande
Jag älskar att följa börsen, försöka dra egna slutsatser och arbeta med mitt kapital. Åtgärderna däremot blir inte på daglig basis utan betydligt mer långsiktig. Största problemet med att vara kortsiktig för mig är att jag inte har tiden att syssla med kapital förvaltning varje dag. Jag arbetar med något helt annat för att få in kapital att investera. Att lägga som vi "Svensson" gör, åtta till tolv timmar om dagen på att håva in pengar att investera gör ju att man tiden för "daytradin" blir eftersatt.
Detta gör att långsiktighet är eftersträvansvärt.